Louise Hoffstens bekännelse om livet med MS – och svåra kampen: ”Mycket sämre”

18 september, 2023

Louise Hoffsten öppnar nu upp sig om nya insikten i livet med MS.

Livet kan ändras på bara en kort sekund och omställningen till det nya livet kan bara det kräva en hel livstid. När Louise Hoffsten fick diagnosen MS på mitten av 90-talet vändes hela hennes värld upp och ned.

Den kroniska sjukdomen innebär en livsomvändning och för Louise har vägen till att acceptera hennes nya permanenta hälsotillstånd varit lång. I podcasten Brevé Bromé, med Lotta Bromé, har Louise berättat om just detta.

– Man har ju en bild av vem man är, och då är det väldigt svårt att acceptera den egentliga bilden, sade Louise i podcasten, enligt Expressen och fortsatte:

 – Och man lever väldigt mycket i förnekelse, jag lever nu också bitvis i förnekelse för att orka med.

Även om sjukdomen kommer att finnas där resten av livet menar Lousie att det bästa är att bara inse fakta.

– Efter att man fört krig hela tiden så kommer man till slut fram till att det är bättre att acceptera och verkligen börja jobba med det. Och jag känner att livet blir mycket lättare. Det är inte samma sak som att ge upp, som jag trodde från början, sade Louise enligt Expressen i podcasten.

Wikimedia

I en intervju med Neuro berättar Louise hur det är att åldras med sjukdomen MS.

 –  Jag är glad att jag var öppen med min diagnos när jag fick den. Det har gjort att jag kommit i kontakt med många. Jag har fått mycket kunskap på vägen, säger hon.

Neuro skriver att för Louise Hoffstens del fungerar inte bromsmedicinerna längre och att hon blir sakta, men säkert blir sämre.

 – Det kan också ha att göra med att jag blir äldre. Men jag har kunnat leva med MS under lång tid och jag har fortfarande stor livslust.

Och det är låten ”Lust for life” av Iggy Pop som har blivit hennes mantra. Tidigare fanns det en rädsla för att hamna i en rullstol, men så är inte fallet längre.

 – Det har tidigare varit en skräck för mig att hamna i rullstol. Men så är det inte längre. Efter att ha trillat flera gånger insåg jag att rullstolen är ett jättebra hjälpmedel som gör att man kan vara mer aktiv. Dessutom finns massor av fördelar med att resa med rullstol.

Wikimedia

Och i en intervju med TV4 berättar hon om vilka olika utmaningar livet ger henne. Hon har testat det mesta.

– Det krävs lite extra resurser för att jag ska palla med. Jag har bland annat en dräkt som jag brukar sätta på mig på morgonen för att få lite mer ork under dagen, säger Louise till TV4 och fortsätter:

– Jag får vara ute och spela med goa killar, det är väldigt bra alltså. Men skämt åsido, jag har rullatorer, jag har rullstol och sådant som hjälper mig för jag har så dålig balans nu då. Det är ju så när man blir äldre så blir allting mycket sämre.

Bästa medicinen är musik, medger Louise.

– Att fortsätta sjunga. Det är läkande. 

Du är en fantastisk människa, Louise. All kärlek till dig!