4-åringen kallar en ensam man för ”gamling” i affären – mamman blir mållös när hon hans svar

28 augustus, 2023

På Tara Woods dotter Norahs fjärde födelsedag kallade hon en äldre främling för gammal. Mannen i fråga såg rätt brysk ut, men innan Tara hann skälla på sin dotter för att ha kallat honom gammal, vände han sig mot den lilla flickan.

Hans svar fick både mamman och andra kunder att stanna upp.

Mannens oväntade svar blev början till en livslång vänskap, och efter att Tara delat sin historia på Facebook är det inte konstigt att den nu sprider sig som en löpeld.

Så här skriver Tara på Today.com:

“Dagen före min dotter Norahs fjärde födelsedag, förutsåg hon en anmärkningsvärd händelse.

Jag hade precis hämtat upp henne från förskolan när hon varnade mig att akta den äldre personen som gick över parkeringen i snigelfart.

Hon fortsatte förklara att hon är svag för äldre människor: “Jag gillar gamla människor mest för de går sakta som jag och de har mjuk hud som jag. De kommer alla dö snart så jag ska älska upp dem alla före de dör.”

Visst, det blev det konstigt och mörkt där på slutet, men jag tyckte om att hjärtat var på det rätta stället.

Dagen därpå, hennes födelsedag, frågade hon på vägen hem från skolan om vi kunde stanna på mataffären och köpa födelsedagsmuffins till henne och hennes sex syskon som de kunde äta efter middagen.

Hur kan man säga nej till födelsedagsbarnet?”

“Jag satte Norah och hennes yngre syster i en av de där enorma shoppingvagnarna som ser ut som en bil och styrde mot bageriavdelningen. Efter vi hämtat muffinsen, stannade jag till vid en rea-hylla som fångade min uppmärksamhet.

Medan jag var upptagen med att plocka i burkarna av nästan utgången ranch-dressning, ställde sig Norah upp i vagnen, vinkade glatt och ropade: ‘Hej gamla människa! Det är min födelsedag idag!’

Mannen var äldre med ett stelt ansiktsuttryck och buskiga ögonbryn. Men innan jag kunde skälla på henne för att ha kallat honom en gammal person eller be marken under mig att svälja mig hel, stannade han av och vände sig mot henne.”

“Om han var besvärad av mitt barn som saknade filter, visade han det inte. Hans ansiktsuttryck mjuknade när han svarade: ‘Hej unga dam! Och hur gammal blir du idag?’

De pratade i några minuter, han grattade henne på födelsedagen och vi gick skilda vägar.

Ett par minuter senare vände hon sig till mig och viskade: ‘Kan jag ta en bild med den gamla mannen till min födelsedag?’ Det var det gulligaste någonsin och trots att vi inte visste om han skulle gå med på det, sa jag att vi absolut skulle fråga.

Vi hittade mannen ett par hyllrader ned och jag gick fram till honom. ‘Ursäkta mig. Det här är Norah och hon ville höra ifall du skulle kunna tänka dig ta en bild med henne till hennes födelsedag?’

Hans ansikte gick snabbt från förvirrad till förbluffad till överlycklig.

Han tog ett steg tillbaka, lutade sig mot sin shoppingvagn och lade sin fria hand på sitt bröst. ‘Ett foto? Med mig?’, frågade han.

‘Ja, till min födelsedag!’, vädjade Norah.”

“Så han gick med på det. Jag tog fram min iPhone och de poserade tillsammans. Hon lade sin mjuka hand ovanpå hans mjuka hand. Han stirrade mållöst på henne med glittrande ögon när hon höll hans hand i sin och studerade hans tunna blodådror och väderbitna knogar.

Hon pussade hans hand och lade den sedan på hennes kind. Han smälte. Jag frågade vad han hette och han sa att vi kunde kalla honom Dan.

Vi stod i vägen för andra kunder och de brydde sig inte. Det var någon magiskt som inträffade på mataffären den dagen och vi kunde alla känna det. Norah och Dan märkte inte att de pratade som gamla goda vänner.”

“Efter ett par minuter tackade jag Dan för att han tagit sig tid att spendera lite av hans dag med henne. Hans ögon fylldes av tårar och han sa: ‘Nej, tack ska DU ha. Det här har varit den bästa dagen jag har haft på mycket länge. Du har gjort mig så lycklig fröken Norah.’

De kramades igen och vi gick därifrån. Norah tittade efter honom tills han var utom synhåll.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var gråtfärdig efter deras möte.

Jag var helt betagen av deras möte och tänkte att några av mina läsare på Facebook skulle tycka om den. Jag publicerade berättelsen och fotografiet på dem.

Senare samma kväll fick jag ett meddelande från en lokal läsare som kände igen Dan.”

“Hans fru Mary hade gått bort i mars, och han hade varit ensam sedan dess. Hon ville att jag skulle veta att hon var säker på att hans hade blivit så rörd av min lilla flicka. Att han behövde det och troligtvis aldrig skulle glömma det.

Jag bad om hans telefonnummer och ringde honom några dagar senare.

Vi besökte Dans mysiga och städade hus. Han hade klippt sig, rakat sig och hade på sig kostymbyxor och finskor. Han såg 10 år yngre ut. Han hade lagt ut ett barnbord med papper och kritor till Norah. Han frågade om hon ville rita några bilder som han kunde sätta på sitt kylskåp. Hon gick gladeligen med på det och satte igång arbetet.”

“Det slutade med att vi spenderade nästan tre timmar med Dan den dagen. Han var tålmodig och snäll med mitt pratglada energiknippe till dotter. Han torkade bort ketchup från hennes kind och lät henne äta upp hans chicken nuggets.

Medan vi gick med honom till ytterdörren tog han fram sin fickkniv och skar lös en röd ros som blommade vid hans veranda. Han spenderade 10 minuter med att skära av alla taggar från stjälken innan han gav den till hans nya vän. Hon har den rosen, nu torr som ett ben, i en påse under hennes kudde.”

“Norah frågar om Dan varje dag. Hon oroar sig för honom. Hon undrar om han är ensam eller kall eller om han har ost på sina mackor. Hon vill att han ska må bra. Hon vill att han ska känna sig älskad.

Dan tänker också på Norah. Efter ett annat besök, avslöjade han att han inte hade sovit en hel natt sedan hans fru dog. Han sa att han har sovit gott varje natt sedan han träffat min flicka. ‘Norah har lagat mig’, sa han.

Det gjorde mig mållös och mina kinder blev blöta av tårar.

Det skiljer 78 år i ålder mellan dessa människor. På något vis verkar deras hjärtan och själar känna igen varandra sedan tidigare.

Norah och jag har lovat att besöka Dan varje vecka – även om det bara är i 15 minuter, även om det bara är för en snabb kram och för att lämna lite wienerbröd (hans favorit!).”

“Jag har bjudit in honom till att fira Thanksgiving med oss. Han är en del av vår familj nu. Oavsett om han gillar det eller inte, har han absorberats in i min familj på nio personer, och precis som Norah sa: ‘Vi ska älska upp honom.’

Ibland kan ett samtal med en främling leda till vackra nya ting. Testa du också.”

Det är inte konstigt att det här hjärtevärmande brevet tar nätet med storm – dela med dig av denna fantastiska historia om du också känner dig gråtfärdig just nu!