Pojken och morfadern besökte äldreboendet varje vecka – bevisar kraften i äkta vänskap

Pojken och morfadern besökte äldreboendet varje vecka – bevisar kraften i äkta vänskap

måndag, 13 februari 2017

Ibland inträffar bra saker när man minst anar det. Så är det också i den här berättelsen, som handlar om en pojke och hans morfar. Han spenderar sina lördagar med sin morfar på ett väldigt speciellt sätt, och den här berättelsen berör verkligen på djupet.

Varje lördag gick jag och morfar till äldreboendet som låg ett par kvarter bort från vårt hus.

Mamma tyckte inte om det eftersom jag brukade strunta i att leka med mina vänner så jag kunde vara med morfar – även på en lördag. Vi gick för att besöka många av de gamla och sjuka som bodde där eftersom de inte kunde ta hand om sig själva mer.

“Den som besöker de sjuka ger dem liv”, sa alltid morfar.

Först besökte vi fru Sokol. Jag kallade henne “Kocken”. Hon gillade att prata om tiden då hon var en välkänd kock i Ryssland. Folk brukade vallfärda bara för att få smaka hennes berömda kycklingsoppa.

Nursing Home- Project

Sedan besökte vi herr Meyer. Jag kallade honom “Skämtaren”. Vi satt vid vardagsrumsbordet och han berättade skämt. Vissa var väldigt roliga. Andra var inte det. Och några förstod jag inte. Han skrattade åt sina egna skämt, hoppade upp och ned och blev helt röd i ansiktet. Morfar och jag kunde inte göra annat än att skratta tillsammans med honom, även när hans skämt inte var jätteroliga.

I lägenheten intill bodde herr Lipman. Jag kallade honom “Sångaren” eftersom han älskade att sjunga för oss. När han gjorde det fylldes hela rummet av hans vackra röst: klar, stark och så full av energi att vi alltid sjöng tillsammans med honom.

Vi besökte fru Kagan, “Mormor”, som alltid visade oss bilder på hennes barnbarn. De fanns överallt i hela rummet – i ramar, i album och vissa var till och med fasttejpade direkt på väggen.

Last station nursing home

Fru Schriebers rum var fullt av minnen. Minnen som kom till liv när hon berättade historier från förr i tiden. Jag kallade henne “Minnesdamen”.

Sedan var det herr Krull, även kallad “Den tyste mannen”. Han hade inte mycket att säga; Han lyssnade mest när morfar eller jag pratade med honom. Han nickade, log och bad oss komma tillbaka nästa vecka. Det var vad alla sa till morfar och mig, även kvinnan som var chef för boendet.

Varje vecka kom vi tillbaka, även när det regnade. Vi gick tillsammans för att träffa våra vänner: Kocken, Skämtaren, Sångaren, Mormor, Minnesdamen och Den tyste mannen.

En dag blev morfar väldigt sjuk och var tvungen att åka till sjukhuset. Läkarna sa att de inte trodde att han någonsin skulle bli bättre.

IMG_1851

Lördagen kom och det var dags att besöka äldreboendet. Hur skulle jag kunna gå dit utan morfar? Sedan kom jag ihåg mig vad han en gång hade sagt: “Inget borde stå i vägen för att göra en god gärning”. Så jag gick dit – ensam. Den som besöker de sjuka ger dem liv.

Alla var glada att se mig. De blev också förvånade när de inte såg morfar. När jag berättade för dem att han var sjuk och låg på sjukhus, kunde alla märka att jag blev ledsen.

Kocken avslöjade då några av sina hemliga ingredienser. Skämtaren berättade några av hans senaste skämt. Sångaren sjöng en låt som var tillägnad mig. Mormor visade mig mer bilder. Minnesdamen delade med sig av fler minnen. När jag besökte Den tyste mannen, ställde jag många frågor. När jag fick slut på frågor berättade jag vad jag hade lärt mig i skolan.

Efter ett tag sa jag hej då till alla, till och med kvinnan som var chef för boendet.

“Tack för att du kom”, sa hon. “Hoppas att din morfar blir helt återställd.”

Ett par dagar senare låg morfar fortfarande på sjukhus. Han åt inte, kunde inte sitta upp och kunde knappt prata. Jag stod i hörnet av rummet så morfar inte skulle se att jag grät. Min mamma tog min plats vid sängen och höll morfars hand.

Grandpa is scared of needles

Plötsligt kom sjuksköterskan in i rummet och sa: “Du har några besökare.”

“Är det här de har fest?”, hörde jag en välbekant röst fråga.

Jag tittade upp. Det var Skämtaren. Bakom honom stod Kocken, Sångaren, Mormor, Minnesdamen, Den tyste mannen och till och med kvinnan som var chef för boendet.

Kocken berättade för morfar om all den goda maten hon skulle laga åt honom när han mådde bättre. Hon hade till och med tagit med sig en skål med varm kycklingsoppa.

“Kycklingsoppa? Vad den här mannen behöver är en pastramismörgås”, sa Skämtaren medan han skrattade gott.

Alla skrattade tillsammans med honom. Han berättade några nya skämt. När han var klar, var alla tvungna att använda näsdukar för att torka bort skrattårarna.

Sedan visade Mormor ett handgjort kort som hennes två barnbarn hade gjort åt min morfar. På framsidan var det en clown som höll i ballonger och på insidan stod det “Bli frisk snart!” skrivet med en krita.

Sångaren började sjunga och vi sjöng alla med tillsammans med honom. Minnesdamen berättade för oss hur morfar en gång hade besökt henne i en snöstorm, bara för att ge henne några rosor på födelsedagen.

Innan jag visste ordet av, var besökstiden slut. Alla bad en kort bön för morfar. Sedan sa de hej då och sa att de skulle träffas snart igen.

Holding Hands

Samma kväll ropade morfar på sjuksköterskan och sa att han var hungrig. Snart började han sitta upp. Till slut kunde han sa sig ur sängen. För varje dag som gick kände sig morfar bättre och bättre. Snart var han redo att åka hem.

Läkarna var chokade. De sa att hans tillfrisknande var ett medicinskt mirakel. Men jag visste sanningen: Hans vänners besök gjorde honom bättre. Den som besöker de sjuka ger dem liv.

Morfar mår bättre nu. Varje lördag, utan undantag, går vi för att besöka våra vänner: Kocken, Skämtaren, Sångaren, Mormor, Minnesdamen, Den tyste mannen…. och kvinnan som är chef för boendet.

Äkta vänner är verkligen något speciellt och unikt som är värt att ta vara på. Och det visar verkligen den här historien.

Bebisen sträcker fram handen mot hunden – då fångar pappan det fantastiska ögonblicket

Pappan oroade sig för barnets hälsa – se uppfinningen som renar luften i barnvagnen

Katten närmar sig sakta ugglan – vad som händer då lämnar alla förvånade

Barnet genomgår en svår hjärtoperation – timmar senare har hans leende extra stor betydelse

Han sålde sitt hem och sa upp sig från jobbet – för att resa tillsammans med sin bästa vän

13-åringens makalösa projekt – byggde sitt eget hus på föräldrarnas bakgård