Han tog över en cementfabrik och renoverade om det till ett sagopalats

Han tog över en cementfabrik och renoverade om det till ett sagopalats

torsdag, 2 mars 2017

När Ricardo Bofill snubblade över en förfallen cementfabrik 1973 såg han direkt en hel värld av möjligheter. 45 år senare har ”La Fábrica” gjorts om helt och gått från en cementfabrik till ett sagolikt palats – taget ur vilken Disneyfilm som helst.

Bofill bor sedan ombyggnationerna i den gamla fabriken och det går inte att sticka under stolen med att hans nya hem är minst sagt ett unikt och spektakulärt sådant.

Fabriken, som ligger strax utanför Barcelona, krävde många renoveringar när Ricardo Bofill och hans team köpte den. Efter år av att ha byggt om fabriken och rivit flera olika delar, bestämde sig arkitekten för att fortsätta snöra utsidan av fastigheten med vegetation och förse det inre med en modern livsstil där man både kunde bo och ha det hela som sin arbetsplats.

Projektet ”La Fábrica” är ett pågående arbete än i dag, vilket Bofill liknar med sitt eget liv. Han har visioner om att i framtiden alltid ändra form. Mycket av detta projekt är ett resultat av kreativt tänkande – eller vad säger du om den gamla cementfabriken och dess form idag?

1973 köpte Ricardo Bofill en förfallen cementfabrik som ligger strax utanför Barcelona, Spanien.

Bored Panda

Bored Panda

Han såg genast stor potential i byggnaden, och beslöt omgående för att renovera om den till sitt eget hem.

Bored Panda

Bored Panda

Efter år av partiell dekonstruktion, fortsatte hans team att förse det inre med en modern inredning.

Bored Panda

Bored Panda

Förr i tiden var det bara ett fåtal växter på fabrikens utsida. Nu är den fylld med frodig grönska.

Bored Panda

Bored Panda

Strukturen på byggnaden har ändrats avsevärt och nu är fabriken väldigt unik och spektakulär.

Bored Panda

Bored Panda

”Cementfabriken är en plats för ren excellens” skriver Bofill på sin hemsida.

Bored Panda

Bored Panda

Varje rum är designat med sina egna speciella mening och varje rum ska skilja sig från de andra.

Bored Panda

Bored Panda

”Jag har en önskan att leva i en sluten värld där jag är skyddad från utsidan och vardagen”, skriver Bofill.

Bored Panda

Bored Panda

”Livet går vidare här på kontinuerlig basis. Det ska vara väldigt liten skillnad mellan arbete och fritid.”

Bored Panda

Bored Panda

En mängd olika avslappningsytor finns runtom byggnaden, i alla dess slag – både inne och ute.

Bored Panda

Bored Panda

Att fabriken är en arbetsplats också är ett viktigt faktum. Bofillls team använder nämligen byggnaden som en studio för framtida mästerverk.

Bored Panda

Bored Panda

Utsidan är till största delen täckt av gräs, men även eukalyptus, palmer och olivträd.

Bored Panda

Bored Panda

Detta ger byggnaden en ”mystisk aspekt av romantik som gör den väldigt unik.”

Bored Panda

Bored Panda

”Köket och vardagsrummet som ligger på det nedersta planet är mötesplatsen för familjen.”

Bored Panda

Bored Panda

Trots sin osannolika förändring, är faktiskt fabriken fortsatt under arbete och förnyelse.

Bored Panda

Bored Panda

Bofill liknar projektet med sitt eget liv. Det ska ständigt förändras och innehålla kreativa visioner.

Bored Panda

Bored Panda

”La Fábrica” kommer alltid att ha ställen som inte är klara. Vilken är en del av byggnadens symboliska charm.

Bored Panda

Bored Panda

Med tillräcklig kreativitet kan vad som helst bli något helt nytt och väldigt vackert.

Bored Panda

Bored Panda

Nu har du sett bilder av byggnaden. Vad säger du – är du imponerad av konstverket? Dela med dig av dina åsikter på Facebook!

Bebisen sträcker fram handen mot hunden – då fångar pappan det fantastiska ögonblicket

Pappan oroade sig för barnets hälsa – se uppfinningen som renar luften i barnvagnen

Katten närmar sig sakta ugglan – vad som händer då lämnar alla förvånade

Barnet genomgår en svår hjärtoperation – timmar senare har hans leende extra stor betydelse

Han sålde sitt hem och sa upp sig från jobbet – för att resa tillsammans med sin bästa vän

13-åringens makalösa projekt – byggde sitt eget hus på föräldrarnas bakgård